U potrazi za Izvršiteljima Nauma Gospodnjeg

Kierlan

Prišao sam pisoaru i našao se oči u oči sa nečijom stidnom dlakom.

Kako je dospjela tako visoko na pločice, nisam želio spekulirati. Olakšao sam se, otišao oprati ruke i umiti se. Izbjegavao sam pogledati ogledalo, da se ne podsjetim na činjenicu da sam vidno preumoran i da sam se previše zapustio. Ipak, nisam mogao ne uzvratiti pogled svojim podočnjacima. Krčmarev radio čuo se čak i do WC-a.

"Jedna zanimljivost za sve vas ljubitelje astronomskih zbivanja… danas navečer u otprilike 21:37 ljudi diljem Europe mogu vidjeti prolazak asteroida oznake Z0124N, još nazvanog i "kruščić" zbog svog oblika koji podsjeća na štrucu kruha, čak sto tisuća kilometara kraj Zemlje. Ovaj, po svemirskim mjerilima, bliski susret… treće vrste… haha… dugo je bio bojazan znanstvenika, jer se smatralo da će "kruščić" udariti u našu planetu i učiniti više štete od onog koji je završio doba dinosaura. Ipak, zadnji su proračuni pokazali da je ta bojazan bila posve neopravdana. Stoga smo za ovu večer pripremili kolekciju pjesama za, na sreću, izbjegnuti kraj svijeta. Počet ćemo sa klasikom The End, genijalnog rock sastava The Doors, također iskorištenog, u skraćenoj verziji, za poznati film Francisa Forda Coppole, Apokalipsa Danas."

Uz kišu koja je vani padala, Doorsi su došli kao as na desetku.

Topli sendvič i čaj čekali su me za stolom. Krčmar je svoju visoku, praznooku priliku sakrio u kuhinju, tako da sam praktički imao čitav birc samo za sebe. Odgovaralo mi je to. Nakon svega što se dogodilo od početka potrage, poželio sam malo mira i dobre glazbe. Trebala mi je mala stanka.

Zaustavite planet, molim. Ja bih sišao.

Pa i jesam sišao. S uma, u svakom slučaju. Proveo sam dane i noći u lutajući policama gradske knjižnice, tražeći bilo kakve tragove koji bi me doveli nešto bliže pronalasku mitskih i legendarnih "Izvršitelja nauma Gospodnjeg". Tko, ili što, su oni bili, ostalo je nejasno u svim fusnotama u kojima su se spominjali. Neki su tragovi upućivali na srednjovjekovnu sektu, drugi na knjigu istog naslova, treći pak na set mačeva koje je posvetio papa Urban osobno, prije nego ih je dao na korištenje u nekom od križarskih ratova. Lažnih je tragova bilo napretek. Pogrešnih zaključaka, što mojih, što tuđih, još više.

Kako bih taj veoma zahtjevan sport traženja mogao raditi što dulje, krao sam vrijeme od osnovne higijene, prehrane, društvenog života… Makar su se ionako krhki ostaci potonjeg raspršili brzo zbog prve stavke. Kako sam svoj rad obavljao kod kuće, svoj sam posao zadržao, ali su moja izvješća središnjici u glavnom gradu postajala sve rjeđa. Nakon što sam sve ovo rekao, postavlja se pitanje – zašto si to radim?

Zašto tražim "Izvršitelje"?

Mogao bih se ovdje pozvati na onu taoističku – nije važan cilj, nego put – i reći da sam ih tražio radi potrage same. No, lagao bih."

A sada, nešto modernija stvar, pjesma Apocalypse Please grupe Muse."

Ima nešto posve hipnotičko u njima. Svugdje, u kojem god kontekstu bili spominjani, govore o temeljitoj promjeni koju donose. Nije jasno kome, doduše, ali počeo sam prihvaćati promjenu kao cilj kojem težim. Moja potraga za "Izvršiteljima" je zapravo samo kamuflaža za onu jednostavniju, ali nipošto laganu potragu za promjenom. Postavlja se samo pitanje – je li mi promjena trebala prije nego što sam život zeznuo potragom, ili prije? Odlučio sam ne razmišljati o tome, dodavši još jednu stavku na popis stvari koje sam odlučio ignorirati kako bi mi život bio lakši.

Glazba je stala, naglo prekinuta.

"Prekidamo ovaj program zbog izvanrednih vijesti. Neslužbene, još nepotvrđene informacije govore o javnom priznanju pogreške Jacksona Hymana, predvodnika skupine astronoma zaduženih za procjenu sigurnosti asteroida Z0124N. Prema njegovoj još nepotvrđenoj izjavi, postoji velika vjerojatnost da će asteroid zbog zajedničkog djelovanja Mjesečeve i Zemljine gravitacije ipak udariti u Zemlju. Vlada poziva građane da ne paničare i da upale svoje televizore na prvom programu nacionalne televizije, to jest prvi program radija."

U eteru je bilo još nešto šuškanja, i netko je još u pozadini izjavio: "Znao sam... Sranje."

Krčmar, koji već neko vrijeme nije u kuhinji, nije ničime pokazao da ga je ova vijest dirnula. Samo je slegnuo ramenima i počeo zatvarati rolete na prozorima. Platio sam mu odmah, da slučajno ne zaboravim.

Vijesti su nastavile pričati o stanju diljem svijeta i malim komadićima potpune istine koji su prštali sa svih strana. Ja sam pojeo sendvič i grijao ruku na šalici čaja. Kiša je stala, što me zapravo i malo smetalo. Na trenutak mi je kroz glavu prošla ideja da ta kamenčuga gore zaklanja kišu, a tad mi je sinulo koliko je to apsurdno. U žamoru svih nevažnih najava u očekivanju one glavne, nisam ni shvatio kad je voditelj počeo najavljivati kraj.

"Dakle, ponavljam, potvrđeno je…Prema posljednjim izračunima, asteroid će udariti negdje na noćnoj strani sjeverne hemisfere, što, naravno, uključuje i nas. Preostaje samo da se nadamo da su i ovi proračuni bili krivi… a sada preporučamo svima da upale svoje lokalne radio postaje, na kojima će biti objavljene lokacije skloništa za vaše naselje."

Nakon toga, šum je ponovo ispunio eter, da bi pet minuta kasnije počela svirati glazba.

Prepoznao sam If The World Ends, grupe Guillemots.

Netko ima smisla za humor.

Dakle, taj bi nam asteroid trebao biti krvnik. Egzekutor. Izvršitelj. Možda je upravo on to što tražim. Izvršitelj nauma Gospodnjeg. Ako je asteroid taj, onda je on došao k meni, ozlojađen time što me morao čekati. Došao me naučiti lekciju. Promijeniti mi život. Ne bih očekivao ništa manje od asteroida da me pomakne iz kolotečine. Možda će to na kraju biti dobra stvar. Nešto bi, uostalom, konačno moglo potresti temelje našeg društva.

Nasmijao sam se.

Gospodnji je naum bio, kao i s poplavom, izbrisati što se izbrisati može, kako bi se moglo krenuti ponovo. Nisam bio previše zabrinut. Bilo kako bilo, život će se nastaviti dalje. O preživljavanju sebe ili ljudskog roda nisam mogao misliti. Nisam imao kontrolu, dakle, nisam mogao učiniti ništa, nego ići dalje i vidjeti što će se dogoditi.

Zaboravite. Nek' se planet i dalje vrti.

S radija je zasvirao R.E.M. It's The End Of The World As We Know It (And I Feel Fine). I jesam se osjećao dobro. Drago mi je bilo što sam na zadnje pitanje imao odgovor.

Što nam je, tada, za činiti kada znamo da će nas ubrzo pogoditi asteroid koji će izbrisati sav gotovo život na Zemlji?

A ništa.

Popiti čaj do kraja, platiti i uživati u promjeni.Naručite roman

Superknjižara: Izvršitelji nauma Gospodnjeg

Narudžbe na: [email protected], ili online:

Prodajna mjesta

  • Profil megastore (Zagreb)
  • More comics (Zagreb)
  • Superknjižara (Zagreb)
  • VBZ (Rijeka)

Kalendar promocija

  • 15.12.2007. Rijeka, mala dvorana "Filodrammatice"
  • 16.06.2007. Kringa, caffe bar "Vampir"
  • 02.06.2007. Maribor, galerija "Kulturni Inkubator"
  • 10.05.2007. Zagreb, Profil megastore
  • 21.04.2007. Zagreb, SFeraKon
Novosti | Sadržaj | O autoru | Multimedija | Fan fiction | Mediji | Linkovi | Impressum | Vrh stranice
Izdavanje knjige financijski je pomogao Odjel za kulturu grada Rijeke